Защо се провалят диетите?

Има един преломен момент, в който си вървим по улицата и изведнъж виждаме отражението си в прозорец на магазин или огледало, а самото отражение няма нищо общо с това как ние смятаме че изглеждаме.

Въпросът, който винаги си задаваме е ”Кога стана толкова зле и как така стигнах до положение, в което теглото влияе на самочувствието ми?” Всъщност това се случва не само на теб, а на всички жени, каквото и да е теглото им. Сякаш просто не можем да се отървем от идеята, че да си по-слаб винаги е по-добре.

При жените теглото винаги е свързано със самочувствието: колкото по-близо си до желаното тегло, толкова по-добре се чувстваш.
Изглежда много лесно да си съставим хранителен режим, в който горим повече калории, отколкото изяждаме. Но ако е толкова лесно, защо тогава мнозинството от жени не го постигат? Отговорът е, че нашето тегло и качването/свалянето всъщност са комплекс от психологически процеси. Тези процеси обединяват твоето психическо състояние, поведенчески модели, културните ценности и житейския ти опит.

Никоя диета на света няма да ти помогне ако психически има нещо, което ти пречи да се съсредоточиш.

Освен като гориво за организма, храната се използва за много други неща. Награждаваме се с храна; наказваме се като се ограничаваме в количеството и качеството на това, което ядем; използваме храната за да сме социални (ходим на делови вечери, на романтични вечери и т.н.); използваме храната за да чувстваме, че ние управляваме живота си.

Сама по себе си храната не води до пристрастяване, но чувствата, които изпитваме, когато ядем или си забраняваме дадено нещо са. Когато се опитваме да загубим тегло е много важно и какво пием. Може да си яла като светица цял ден, но чашата с вино, с която се награждаваш вечер, има същия ефект като голямо парче пица или шоколадова торта.

Накратко, диетите се провалят заради това, че психически не се настройваме за тях, нито за губенето на килограми.

Психологическите фактори съпътстващи загубата на тегло варират според вашата индивидуалност, за тях няма рецепта. Но все пак можете сами да си помогнете като си зададете следните въпроси:

Искрени ли сте към себе си? Това да знаеш, че трябва да загубиш килограми и това да си мотивиран да го направиш, са две различни неща. Започвайте диета само когато сте готови за промени, или ще се озовете в непрекъснат цикъл на започване и отказване. Това само ще ви накара да се чувствате още по-зле.

Имате ли емоционални пречки, които биха могли да застанат на пътя ви? Проблеми в работата, връзката, стрес или финансови затруднения със сигурност ще предотвратят успеха на диетата ви. Загубата на тегло няма да ви помогне с тези проблеми, решете първо тях. Така сме устроени, че можем да променяме нещата едно по едно.

Можете ли да се мотивирате от стари успехи и провали в живота си? В каквато и сфера да са тези постижения те ще те насочат как по най-добрия начин да постигнеш успех в загубата на тегло. Не мислете за това, че винаги сте се проваляли в диетите. Ако можете да постигнете успех в една сфера, значи можете са успеете и тук.